Opiskelijaprojekteja

CHEMARTS from Ville Jarvi on Vimeo.

 

Selluloosalle kasvot

CHEMARTS-kesätyöprojektissa visioitiin, miten suomalaisen selluloosan voisi tehdä tutuksi suurelle yleisölle. Tehtävänä oli suunnitella suomalaiselle selluloosalle tuotemerkki, ideoida tulevaisuuden selluloosapohjaisia sovelluksia ja pohtia, kuinka selluloosasta parhaiten saisi levitettyä tietoa ihmisille.

Projektin tuloksena syntyi idea AEREA-tuotemerkistä – suomalaisten selluloosan luksusbrändistä. Se on ”tulevaisuuden supermateriaali suomalaisista metsistä”.

Tulevaisuuden sellupohjaisista sovelluksista syntyi kaikkiaan 17 suunnitelmaa, joista suurin osa on vaatteita. Nanosellun käyttäminen tekstiileissä voisi mahdollistaa esimerkiksi sen, että vaate voisi mitata käyttäjänsä hiestä vitamiinien tarvetta.

Projektissa työskennellyt puutuotetekniikan opiskelija Tiina Witikkala toteaa, ettei ihmisille monesti ole lainkaan selvää, mitä kaikkea selluloosasta tehdään. Harva tietää, että sen jatkojalostetta on esimerkiksi vaniljajäätelössä.

CHEMARTS oli Kemian tekniikan korkeakoulun ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoiden yhteinen kesätyöprojekti kesällä 2013. Se tuntui opiskelijoista innostavalta, koska se antoi mahdollisuuden nähdä muutakin kuin omaan opiskeluun yleisesti liittyviä teemoja.

 

 

Pack-Age_pic.jpg

Paketissa parempi maailma

Pakkauksella on suuri vaikutus tuotteen menestykseen. Pakkaus voi parantaa käyttökokemusta, nostaa myyntiä ja saada kuluttajat rakastumaan tuotemerkkiin. On arvioitu, että tuotteen pakkauksella on suurempi vaikutus kuluttajan käyttäytymiseen kuin kahdeksalla mainoskampanjalla yhteensä!

Pack-Age on esimerkki poikkitieteellisestä kurssista, joka yhdistää taiteen ja suunnittelun talouteen ja kemiaan. Viime vuonna Pack-Age keskittyi kestävään kehitykseen mm. materiaalivalintojen, logistiikan ja käyttäjälähtöisyyden kautta.

Pakkausratkaisut perustuivat yritysten tehtävänantoihin ja niitä tehtiin monialaisissa ja kansainvälisissä suunnittelutiimeissä. Projektityöskentelyä tuetaan teemaluentojen avulla, joissa pakkaussuunnittelua opetetaan 6 eri näkökulmasta useiden asiantuntijoiden voimin.

Vuonna 2013 kurssin teemana oli ”vihreämpi luksus” jossa yhdistyi vastuullisuuden ja ympäristötietoisen ajattelun suunnittelukulttuuri korkean laadun ja elämyksellisyyden estetiikkaan. Kurssilla pohdittiin, miten laatua ja elämyksellisyyttä voidaan suunnitella kuluttajapakkauksiin kestävämmällä tavalla rajallisten resurssien maailmassa.

Lue lisää projektista


 

APD.jpg

Ekologinen läppäriretkigrilli

Materiaalitekniikan laitoksen opiskelijat kehittivät ekologisen retkigrillin, joka sai muotonsa kannettavalta tietokoneelta. Advanced Product Design -kurssin seitsemän opiskelijaa pääsivät joulukuussa paistamaan makkaraa syksyn uurastuksen tuloksena syntyneellä Laptop Portable Grill:llä, jonka voi ottaa mukaan minne tahansa.

Kurssin aluksi ryhmä sai tehtäväkseen rakentaa tuote käyttämällä metallista ohutlevyä. Ajatus retkigrillistä syntyi ryhmän ideointisessiossa. Tarvetta tuotteelle on, sillä tämän hetken matkagrilleissä oli ryhmän mukaan kehitettävää. Ne ovat usein kalliita, raskaita ja hitaasti jäähtyviä, tai roskikseen päätyviä kertakäyttöversioita.

Cool Grill Groupiksi nimetyn ryhmän luoma retkigrilli on kivannäköinen, pieni ja tehokas. Suunnittelussa ryhmä painotti modernia muotoilua ja grillin keveyttä, jotta se on helppo pakata laukkuun ja ottaa mukaan. Ulkonäkönsä ja kokonsa grilli sai kannettavalta tietokoneelta. Se painaa reilut kaksi kiloa ja toimii kaasulla, mikä on ympäristöystävällisempää kuin vaikkapa hiilien käyttö. Pieni 450 gramman kaasupullo riittää muutamaan grillauskertaan.

Opiskelijoiden luoman retkigrillin erikoisuus on sen nopea jäähtyminen. Käytön jälkeen grilli viilenee 10–15 minuutissa niin paljon, että sen voi turvallisesti pakata laukkuun ja jatkaa matkaa. Tämän mahdollistaa eristeenä käytetty aerogeeli.

”Grillissä on tuplapohja jonka välissä on viiden millimetrin paksuinen aerogeelimatto. Aerogeeli on piioksidista valmistettu huokoinen aine, joka sisältää enimmäkseen ilmaa”, kertoo ryhmän hankintaspesialisti Kirsi Virtanen.

Ryhmä kokosi grillin itse ja rakensi siihen kuoret ja polttimon. Grillin kuoret on valmistettu materiaalitekniikan laboratoriossa painomuovauksella. Poltin syntyi putkenpätkästä poraamalla siihen reikiä, kun kaupasta ei löytynyt valmiina riittävän pientä mallia. Höökyä retkigrilli saa kaasupullosta, joka kuului alun perin retkikeittimeen.

Ryhmä koostui seitsemästä eri kulttuuritaustoista tulevasta materiaalitekniikan maisteriopiskelijasta. Kurssin aikana he pääsivät kehittämään esimerkiksi viestintä-, projektinhallinta- ja ryhmätyötaitojaan.

”Kurssina APD on hyvin erilainen kuin muut tässä koulussa käymäni kurssit. Ongelmanratkaisutaitoja on tarvittu, ja toisaalta itse mokaamalla asia jää mieleen paljon paremmin kuin vain luentoja kuuntelemalla”, kertoo Virtanen.

 

 

 

 

 

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 29.12.2016.