Metsäteollisuus on keksittävä uusiksi

13.08.2014

Puu on luonnollinen komposiittimateriaali, joka taipuu moniin tarpeisiin – vaikka huipputeknologian raaka-aineeksi, uskoo professori Orlando Rojas.

Professor Orlando Rojas CHEM Aalto.jpg”Me olemme arjessa niin tottuneet puuhun, että unohdamme usein, miten hieno materiaali se on”, hymyilee puisen pöytänsä ääressä istuva Orlando Rojas, joka nimitettiin tänä vuonna biopohjaisten materiaalien Full Professor -tehtävään puunjalostustekniikan laitokselle. Ennen nimitystään hän tutustui Suomeen ja Aaltoon Fidipro-professorina, johtaen lignoselluloosaan liittyvää tutkimusta ja kehittäen uusia suuntaviivoja sen käytölle.

”Viiden vuoden aikana Aallon ja North Carolina State Universityn välille syntyi aktiivista yhteistyötä: muun muassa 25 tutkijavaihtoa, koulutuksia opiskelijoille sekä satakunta tieteellistä julkaisua. Seuraava askel on syventää jo kertynyttä osaamista ja toivottavasti edetä myös tuotekehitykseen. Toisin sanoen toivon, että voimme valjastaa perustutkimuksen veteen, ympäristöön, energiaan ja terveyteen liittyvien haasteiden ratkaisemiseen”, Rojas kertoo.

Puusta taipuvaa elektroniikkaa

Rojas on tutkimuksessaan keskittynyt puusta ja muista luonnonmateriaaleista saatavan lignoselluloosan komponenttien toiminnallisiin ominaisuuksiin.

”Tutkimme esimerkiksi nanoselluloosaa, ligniiniin pohjautuvia nanokuituja ja partikkeleita sekä bioaktiivisia ja ärsykkeisiin reagoivia materiaaleja”, hän selittää.

”Perinteiset tuotteet, kuten sellu, paperi ja puu ovat tulevaisuudessakin tärkeitä. Tieteen, koulutuksen, lainsäädännön ja politiikan pitää kuitenkin tähdätä siihen, että näkisimme uusiutuvat materiaalit vastauksena lähes kaikkiin tarpeisiimme emmekä enää olisi riippuvaisia uusiutumattomista luonnonvaroista. Metsäteollisuudella onkin nyt mainio tilaisuus löytää uusia avauksia tinkimättä kestävän kehityksen periaatteesta.”

Yksi lupaavimmista materiaaleista on nanoselluloosa.  Jo nyt sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi pinnoitteissa, pintojen muokkauksessa, maaleissa ja komposiiteissa.  Rojasin mukaan nanoselluloosassa on kuitenkin mahdollisuuksia paljon enempään, niin suuren volyymin sovelluksissa kuin korkean jalostusarvon tuotteissakin.

Meidän pitäisi myös aktiivisemmin valmentaa opiskelijoita yrittäjyyteen.

”Nanoselluloosalle voi löytyä käyttöä esimerkiksi kevyissä, mutta supervahvoissa materiaaleissa, taipuisassa elektroniikassa, aurinkokennoissa ja sensoreissa.   Sovellusten kehittäminen on toki pitkä prosessi, mutta nanoselluloosan mahdollisuudet herättävät paljon innostusta – sen näkee niin konferensseissa, julkaisuissa kuin käynnissä olevissa kaupallistamisprojekteissakin”, hän iloitsee.

Orlando Rojas kertoo arvostavansa Aallon monialaisuutta ja luovuutta, jotka mahdollistavat perinteisten rajojen ylittämisen.

”Aalto on hieno paikka rakentaa metsätaloustuotteille uutta identiteettiä. Tutkijana ja opettaja koen, että meidän tehtävämme tulisi entistä selvemmin olla tuotekehityksen mahdollistaminen eikä pelkkä tiedon ja osaamisen tuottaminen. Meidän pitäisi myös aktiivisemmin valmentaa opiskelijoita yrittäjyyteen; toimimaan uusien toimialojen hautomoina, jotka synnyttävät yhteiskuntaan uusia työpaikkoja”, hän korostaa.

Lisätietoja:

Professori Orlando Rojas
orlando.rojas [at] aalto [dot] fi
+358505124227

Takaisin