Pipetit valmiina

08.08.2014

Yhdeksän lahjakasta lukiolaista sai Aallossa tehovalmennusta matkallaan kohti biologian olympialaisia.

 Vili Kostamo and Arttu Laisi, Kitee Highschool.jpg

Luma-keskuksen laboratorion pöydälle asetettu sekuntikello pitää Vili Kostamon ja Arttu Laisin vauhdissa

”Työvaiheita on valtavasti, välillä tämä on vähän epätoivoista”, kaksikko nauraa ja jatkaa katkaisuentsyymin toiminnan selvittämistä. Koe on osa viiden päivän valmennusta, jonka Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto järjestävät biologian olympialaisiin tähtääville lukiolaisille. Yhdeksän nuoren joukko valittiin kansallisen biologiakilpailun perusteella.

Kilpailu ja valmennus antavat lahjakkaille opiskelijoille heidän ansaitsemaansa tukea.

”Kilpailu ja valmennus antavat lahjakkaille opiskelijoille heidän ansaitsemaansa tukea”, sanoo Justus Mutanen, yksi valmentajista. Hän halusi mukaan auttamisen ja vaikuttamisen halusta.

”Olen itsekin ollut biologian olympialaisissa. Tämä on yksi tapa nostaa Suomi tiedekasvatuksen huippumaaksi”, Helsingin yliopistossa pedagogisia opintoja ja molekyylibiologiaa opiskeleva Mutanen uskoo.

Itsenäistä työskentelyä

Valmennus keskittyy mikrobiologiaan, ja mukana on teorian lisäksi paljon kokeita.

”Harjoittelemme ihan perusvalmiuksia pipetin käytöstä alkaen”, selittää Raili Pönni, joka työskentelee tohtoritutkijana Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa.

”Lukiossa oppilaat toimivat usein valmiiden ohjeiden mukaan; nyt heidän on itse pitänyt suunnitella oma tutkimus, jonka tulokset he sitten esittelevät muille osallistujille.”

Kemian tekniikan korkeakoulua ei nimen perusteella välttämättä yhdistä biologian osaamiseen. Raili Pönnin ja tohtorikoulutettava Iina Solalan mielestä valmennus onkin mainio tilaisuus välittää tietoa koulun opiskelumahdollisuuksista niin lukiolaisille kuin heidän opettajilleen.

”Varsinkin uusissa pääaineissamme biologiaa on paljon, kasvifysiologiasta lääketieteen sovelluksiin”, he kertovat.

Lukiolaisten biologiaolympialaiset järjestettiin tänä vuonna Balilla, missä Suomen joukkue menestyi loistavasti. Ensi vuonna olympialaiset järjestetään Tanskassa. Sinne suuntaava nelihenkinen joukkue valitaan yhdeksikön joukosta Helsingissä keväällä pidettävän toisen valmennusviikon jälkeen.

”Olisihan se upeaa päästä mukaan”, Vili ja Arttu sanovat.

”Jo valmennus on ollut hieno juttu, olemme päässeet tekemään paljon sellaista, mihin normaalissa lukioryhmässä ei ole mahdollisuuksia", Kiteen lukion tehokaksikko kiittelee.

Justus Mutanen, Raili Pönni, Iina Solala and Marika Hellman, Aalto University.jpg

Luma-keskuksessa lukiolaisia valmensivat Justus Mutanen (HY) Raili Pönni (Aalto), Iina Solala (Aalto), Marika Hellman (Aalto) sekä Olli Natri (Aalto, ei kuvassa).

Lisätietoa biologian olympialaisista täältä

Takaisin